Lencsefasírt 1.
Lencse fasírt 1.
Érdemes a húsfogyasztás legalább heti 2-3 napra korlátozni. Ez az egyik legnagyobb előrelépés, amit mentális és fizikai egészségünkért és a Földért, a haszonállatokért tehetünk.
Kiváló segítség ebben, ha megtanuljuk a különféle zöldség-mag alapú fasírtok készítését. Fűszerezéssel akár egy új ízvilág felfedézésére elindulhatunk, vagy a hagyományos ízek kedvelőinek kedvezhetünk. ☺
Először különféle fasírtokat készítettem receptek alapján az összetevők , helyes arányok, harmóniák megismeréséhez, majd az "ami van itthon" stratégiával saját fasírtokat álmodtam meg.
A család szerint egy igen jól sikerült változatot írok le nektek:
Hozzávalók: (Tapasztalataid és ami otthon van ☺)
1 bögre főtt, vagy konzerv lencse
3/4 bögre darált, natur napraforgómag
1 ek olivaolaj
1 közepes fej apróra kockázott hagyma
2 gerezd apróra vágott, vagy áttört fokhagyma
Fél sárgarépa apróra reszelve
Fél kápiapaprika apróra kockázva
3-4 ek paradicsompüré
1 tk só
1 kk őrölt kömény
1 kk őrölt bors
1 tk zöldfűszerek keverve (Én a Bulkshop Pizza fűszerkeverékét használtam:majoranna,oregano,bazsalikom, rozmaring, borsikafű)
BBQ szósz a fasírtok bevonásához, elhagyható

Elkészítése:
Lencse, napraforgómag, zöldségek, fűszerek előkészítése
Kb. 1 ek olivaolajon a kockázott hagymát megpiritjuk, amikor majdnem kész hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a fűszereket. Jól átkeverjük, majd beletesszük a paradicsompürét is.
Ezután jöhet a lencse és a reszelt sárgarépa. Pár percig kevergetjük, majd a napraforgómagot hozzáadjuk. Alaposan átkeverjük pár percig, ha túl száraz lenne a keverék ízlés szerint további paradicsompürét, vagy evőkanalanként vizet adunk hozzá.
A végén hozzáadjuk a kápia, vagy piros kaliforniai paprikát is.
Kóstoljuk meg kevergetés közben!
Aki a homogénebb fasírtokat szereti picit átturmixolhatja az elkészült, langyos masszát - én turmixolás nélkül apró, picit lapított gombócokat készítettem belőle. Kb. 15 darab készült belőle.
Vékonyan olajt spricceltem a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd beraktam a gombócokat, BBQ szósszal kicsit átkentem és 180 fokon kb. 30 percig sütöttem forgatás nélkül.
Jó étvágyat hozzá!