Ízületi fájdalmak enyhítése káposztás borogatással
A kén az ízületi porcszövet alkotórésze. Az ízületek anyagcseréje kevés
oxigént, viszont sok ként igényel. A porcok rugalmasságát adó
molekulák mind magas kéntartalmúak. Az ízületek kopása során, azok
kéntartalma csökken, ezért pótolni kell. A kénnek közvetlen
gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van az ízületek
környékén.
Elsőleges kén-forrásaink a jellegzetesen kellemetlen szagú zöldségeink, például a káposzta, brokkoli, hagyma, fokhagyma.
A népi gyógyászatban külsőleg a káposztapakolást alkalmazzák például izületi gyulladás és fájdalmak, reuma, köszvény, zúzódások esetén.
A káposztapakolásról:
- A káposztát lereszeljük vagy aprítógépben összedaráljuk, a felesleges nedvességet kinyomjuk belőle.
- Elterítjük egy akkora vászonruhán vagy csomagolópapíron, amivel a kezelni kívánt felületet körbe tudjuk csavarni.
- Ezután felhelyezzük a pakolást a kívánt területre úgy, hogy a káposzta közvetlenül érintkezzen a bőrrel.
- Fóliával vagy folpackkal körbetekerjük, hogy a nedvesség ne tudjon elszivárogni, majd törölközővel becsavarjuk és fáslival rögzítjük éjszakára.
A káposztapakolást javasolt 2-4 héten keresztül minden este felrakni és reggel eltávolítani, vagy egészen addig alkalmazni, míg az adott problémától meg nem szabadulunk.
Forrás: természetgyógyász képzés