Csicseriborsókrém
A rostban, fehérjében, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag csicseriborsókrém ízlés szerint változatos ízben, színben elkészíthető. Remek napindító táplálék.
Hozzávalók:
Csicseriborsó kb. 200 gr
Pirított szezámmag - elhagyható, de ajánlott ☺, kb. fél dl.
Fokhagyma 2 gerezd - elhagyható
Só
Mustár, vagy fél citrom leve
1 ek olivaolaj
bazsalikom
kevés főző, vagy konzervlé a pépes állag eléréshez
Elkészítése:
1. Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára, majd sós vízben főzd puhára. Jó alternatíva lehet az üveges csicseriborsó konzerv is.
2 Száraz serpenyőben kissé pirítsd át a szezámmagot.
3 Késes aprítóban az összedolgozást így végeztem:
A fokhagymát és a pirított szezámmagot rövid ideig aprítottam, majd hozzáadtam a fűszereket, mustárt és a lecsepegtetett csicseriborsót az olivaolajjal. Kicsit átforgattam, majd annyi konzerv-, vagy főzőlevet adagoltam hozzá, hogy az aprító krémmé pépesíteni tudja.
Ez az alaprecept, így a legteljesebb értékű véleményem szerint.
Percek alatt elkészíthető és nagyon finom!
Nagyon sokféleképpen tudod ízesíteni, elkészíteni a kreativitásodtól függően az alapkrémet.
Például elhagyhatod az olivaolajat és a konzerv-, vagy főzőlé növelésével segíteni a krémes állag elérését. Én az olivaolaj kívánatos hatása miatt nem így készítem. Ugyanez igaz a szezámmagra is.
A fűszerezés is lehet aromásabban (pl. római kömény, medditerrán zöldfűszerek - ízlés szerint), illetve zöldségeket is adhatsz hozzá pl. pritaminpaprika.
Az interneten is rengeteg ötletet találhatsz az alapkrém változatossá tételéhez.
Csicseriborsó jótékony hatásai
Fokhagyma jótékony hatásai
